zaterdag 31 maart 2007

hondsdraf en paarse dovenetel



De bovenste foto, van hondsdraf, maakte ik op 28 maart 2007. Eerder zag ik die niet bloeien. Info over de soort volgt nog: soortenbank, wikipedia, veldbloemen etc etc.

De onderste foto van de paarse dovenetel maakte ik op 14 maart 2007. Die had ik al wel eerder bloeiend gezien. Info over de soort volgt nog: soortenbank, wikipedia, veldbloemen etc etc.

Beide plantensoorten behoren tot de lipbloemigenfamilie en zijn voor leken moeilijk uit elkaar te houden. Maar als je op de bloemkleur, de vorm van het blad en op de groeiwijze (liggend of meer rechtop) let, kom je er wel uit.

vrijdag 30 maart 2007

fuut 3





Ook deze foto's maakte ik (zonder telelens) op 28 maart op de Imkersplas. De ene fuut (zie het kopje: fuut 2) was met het nest bezig, de andere (hierboven) gaf zichzelf een schoonmaakbeurt.

fuut 2



Op 28 maart zag ik dat het futenpaartje dat we eerder ergens anders hadden gezien toch op de Imkersplas een rustiger plekje (helaas ook wat meer verstopt achter de bomen) gevonden hadden om te nestelen. Hier zie je ze met het nest bezig. Allemaal zonder telelens genomen!

gewone pad




Op de 28e maart liep deze pad onze bijkeuken binnen. Waarschijnlijk op de paddentrek: overal zijn de wegen afgezet of zijn er andere maatregelen genomen om te voorkomen dat ze platgereden worden. Wil je meer over deze soort weten? Kijk in de wikipedia, op digital nature of op de site van het ravon.

zondag 25 maart 2007

madeliefje


Deze madeliefjes fotografeerde ik op 8 maart 2007. Voor meer info over deze soort: kijk in de soortenbank, in de wikipedia, veldbloemen en in kruiden.

zaterdag 17 maart 2007

kokmeeuw



Deze kokmeeuwen zag ik op 14 maart 2007 bij de Imkersplas te Houten. Let erop dat de ene meeuw nog in winterkleed is met een witte kop en een donkere stip opzij, terwijl de andere al de mooie chocoladebruine kop van het zomerkleed draagt. De foto's zijn genomen zonder telelens!

Meer over deze soort vind je in de wikipedia, de soortenbank en in vogelvisie.

speenkruid


Deze foto's van speenkruid maakte in langs het centrale fietspad dwars door Houten, op 14 maart 2007. Meer over speenkruid vind je in de soortenbank, de wikipedia en in veldbloemen.

kuifeend


Deze kuifeenden zag ik op 2 maart 2007 op de Imkersplas te Houten rondzwemmen. Boven zie je het mannetje, met zijn lange kuif, en op de onderste foto zwemt er rechts een vrouwtje bij. Deze foto's zijn zonder telelens genomen!
Meer informatie over deze soort vind je in de soortenbank, in de wikipedia en in vogelvisie.

vrijdag 9 maart 2007

klein hoefblad

Deze foto maakte ik tijdens een wandeling om de (inmiddels reeds overbekende) Imkersplas, op 8 maart 2007. Op andere plaatsen bloeide deze soort al in februari, maar hier pas enkele dagen.
Wil je meer weten over deze soort? Kijk in de soortenbank, de natuurkalender of in de wikipedia. Voksnamen voor deze soort vind je op de site veldbloemen, en info over de geneeskrachtige werking op kruidengeneeskunde.

zaterdag 3 maart 2007

fuut





Deonderste foto maakte ik op 2 maart langs de Imkersplas in Houten. Helaas met wat tegenlicht, maar het is wel een echte actiefoto! Bij het bruggetje zag ik een paartje futen vanuit de sloot komen aanzwemmen, het mannetje met een prachtig rood gekleurde kraag. Toen ik op het punt stond om af te drukken, doken ze onder. Wachten, wachten tot ze boven kwamen, maar het duurde wel erg lang, en ik zou het bijna opgeven. Totdat ik ze aan de andere kant van de brug in de vijver terugzag.
Toen ik op 7 maart opnieuw een wandeling maakte, zag ik dat het futenpaartje een nest aan het bouwen was: niet in de grote plas, maar bij een bocht in de sloot langs de Ruitercamp. De ene fuut dobberde in de buurt van het nest rond, terwijl de andere plantaardig materiaal opdook en naar het nest bracht.

Wil je meer weten over deze prachtige vogelsoort? Kijk bij de soortenbank, vogelvisie en de wikipedia. Misschien vind ik later ergens nog een site waarin de spectaculaire balts van de fuut wordt beschreven. En natuurlijk vul ik de foto van de fuut later aan met andere. De tekeningen van het baltsgedrag zijn gemaakt door de beroemde engelse bioloog Julian Huxley, die veel werk aan het gedrag van vogels heeft gedaan.