woensdag 28 februari 2007

meerkoet



Deze foto's (klik erop om een grotere versie te bekijken) maakte ik tussen vandaag en twee weken geleden bij de Imkersplas in Houten. Meerkoeten leven in de winter vaak in grote groepen. De tenen van de meerkoet zijn gelobd, en de poten staan ver naar achteren, zodat ze goed zijn aangepast voor het zwemmen. Op de laatste foto kun je de gelobde tenen goed zien. Meerkoeten verschillen van waterhoentjes doordat ze helemaal zwart zijn, met een witte snavel en bles. Waterhoentjes hebben geen gelobde tenen, hebben een rode bles en een rode snavel met een gele punt. Waterhoentjes hebben witte strepen onder de vleugel en een witte staart, die steeds op en neer wipt. Meerkoeten en waterhoentjes behoren beide tot de rallen.
Wil je meer weten over de meerkoet? Kijk in de soortenbank, de wikipedia en op het koetnet.

wilde peen


Deze foto's van de wilde peen maakte ik op 15 augustus 2006 tijdens onze vakantie in Duitsland. Op de bovenste foto zie je het bloemscherm van bovenaf gezien. Vaak zie je in het midden het scherm een wat paarsachtig gekleurde bloem zitten (op deze foto niet dus). Op deze bloem komen vaak kevers en vliegen af: ze hebben niet zo'n lange tong nodig om bij de nectar te komen. Je ziet op deze foto dan ook enkele vliegjes en een soort sluipwesp zitten. Als de bloemen zijn uitgebloeid, zie je dat het gehele bloeischerm zich tot een soort vogelnestje oprolt totdat de vruchtjes helemaal rijp zijn. Misschien is dat een soort bescherming tegen vraat? Ik heb wel eens gezien dat er binnen dit "vogelnestje" insekten gevangen leken te zitten. Op de tweede foto kun je zo'n opgerold scherm zien, met daarin de bijna rijpe vruchtjes. Deze (droge) vruchtjes hebben een heleboel uitsteeksels waarme ze vasthaken aan de vacht van dieren of aan je sokken, waardoor ze zich gemakkelijk hele einden kunnen verplaatsen. De wilde peen is de wilde variant van de peentjes die we als groenten eten.

Wil je meer over deze soort weten? Kijk in de soortenbank of in de wikipedia.

zaterdag 17 februari 2007

bosanemoon

Deze bosanemoon fotografeerde ik vandaag in mijn tuin. Het is een gecultiveerde vorm van de wilde bosanemoon, die een witte kleur heeft. Deze plant bloeit in het voorjaar, wanneer de bomen nog geen bladeren hebben en er dus nog voldoende licht op de bosbodem valt.
Als je meer over de wilde vorm wilt weten, kijk dan in de wikipedia of in de soortenbank, en als je meer over de tuinvariant wilt weten kijk dan in neêrlands tuin . Informatie over volksnamen vind je op de site van veldbloemen.

zaterdag 10 februari 2007

Sint-Jacobsvlinder

Hier zie je de rups van een Sint-Jacobsvlinder. Let op de opvallende geel-zwarte tekening. Dit zijn waarschuwingskleuren. Ze smaken erg vies, en op deze manier waarschuwen ze hun vijanden dat die ze beter met rust kunnen laten. Ik maakte deze foto afgelopen zomer (op 15 augustus 2006) tijdens een vakantie in Duitsland. Helaas had ik deze week geen tijd om nieuwe foto's te maken. Wil je meer weten over deze soort? Kijk op de sites van de soortenbank en van dagactieve nachtvlinders.

zaterdag 3 februari 2007

dode kauw

Hier zie je de overblijfselen van een kauw die in een vliegertouw of een vislijn is verstrikt geraakt. Je kunt het draad zien als je op de foto klikt voor een vergroting. Het dier kon kennelijk niet loskomen en is verhongerd of nog erger (ik zie een gat in de schedel: kennelijk zijn er andere vogels mee bezig geweest). Dit drama heeft zich afgespeeld bij de Imkersplas in Houten, waar ik vandaag langsliep. Hoe lang dit er al hangt zou ik niet weten.