dinsdag 31 juli 2007
mussenfamilie
Vandaag zag ik deze mussenfamilie bezig op het dak van de schuur van mijn schoonouders. Let op de bedelhouding van het jong in het midden.
woensdag 20 juni 2007
zweefvlieg
woensdag 13 juni 2007
schorpioenvlieg
zaterdag 2 juni 2007
watersnuffel
Ook deze fraaie watersnuffel zag ik vandaag. Het is een mannetje. Zie ook weer de wikipedia en de soortenbank.
kruldistel met hommel
Ook kwam ik vandaag een bloeiende kruldistel tegen (al kan het ook een andere soort zijn). Let op de gekrulde vorm van de bladeren en de hommel die op bezoek kwam. Meer info over de kruldistel vind je in de soortenbanken in de wikipedia. Info over de steenhommel in de wikipedia, de soortenbank en de eti.
speerdistel
Hier zie je twee foto's van een speerdistel die ik vandaag tegenkwam. Let op de speervorm van de bladeren. De bloemknoppen van dit exemplaar zijn nog niet uit. Lees meer over deze soort in de wikipediaen de soortenbank.
meidoornstippelmot
Een van de meidoorns waar ik vandaag langsliep zat vol met spinsels van rupsen van de spinselmot. De meeste rupsen waren al verpopt, maar enkele waren nog bezig te verpoppen. In de soortenbank en de database van de eti vind je meer informate over deze soort.
merel 2
zondag 27 mei 2007
fuut 4
maandag 30 april 2007
merel
Deze foto van de jonge merel in de krulhazelaar maakte ik in onze tuin op 17 april, het merelnest fotografeerde ik in de rozenstruik van mijn schoonouders in Noordwijk op 20 april, en het mannetje op het dak van de garage op de 21e. Let bij de laatste foto ook op de knoppen van de esdoorn, die op uitbarsten staan. Wil je meer weten over de merel: kijk op wikipedia, vogelvisie en in de soortenbank.
dinsdag 17 april 2007
wilde eend 2
Op 7 en 14 april liep ik opnieuw langs de Imkersplas om naar de broedende eend te zoeken. Ik maakte op de 7e weer twee foto's van de eend op haar nest, maar toen ik de 14e keek, waren de eieren kapot. De jongen waren denk ik niet lang geleden uitgekomen, en zwommen heel dicht op elkaar vlak achter hun moeder aan. Ik telde er maar liefst 13: ik ben benieuwd hoeveel er overblijven. Overigens waren de futen op de 14e nog steeds aan het broeden.
vrijdag 6 april 2007
wilde eend
Op 1 april zag ik langs de Imkersplas van dichtbij een broedende wilde eend. Zelfs als je er bovenop stond zag je de eend haast nog niet! Kijk maar op de foto's. Diezelfde dag zag ik in de sloot langs het fietspad naar Utrecht een eendenpaartje met tien pulletjes. Het is echt lente! Het mannetje fotografeerde ik op 2 maart.
kauw
Op 1 april zag ik bij Amelisweerd drie kauwenpaartjes bij een dode beuk. Ze bleken er in te broeden, elk op een andere verdieping. Ik kon toen wel enkele foto's maken, maar die waren niet naar mijn zin. Op 8 april kwam ik terug om wat meer plaatjes te schieten. De vogels moeten al jongen gehad hebben, want ze foerageerden steeds een tijdje met z'n tweeën, en kwamen daarna samen naar het nest toe om vervolgens weer samen te vertrekken.
zaterdag 31 maart 2007
hondsdraf en paarse dovenetel
De bovenste foto, van hondsdraf, maakte ik op 28 maart 2007. Eerder zag ik die niet bloeien. Info over de soort volgt nog: soortenbank, wikipedia, veldbloemen etc etc.
De onderste foto van de paarse dovenetel maakte ik op 14 maart 2007. Die had ik al wel eerder bloeiend gezien. Info over de soort volgt nog: soortenbank, wikipedia, veldbloemen etc etc.
Beide plantensoorten behoren tot de lipbloemigenfamilie en zijn voor leken moeilijk uit elkaar te houden. Maar als je op de bloemkleur, de vorm van het blad en op de groeiwijze (liggend of meer rechtop) let, kom je er wel uit.
vrijdag 30 maart 2007
fuut 3
fuut 2
gewone pad
Op de 28e maart liep deze pad onze bijkeuken binnen. Waarschijnlijk op de paddentrek: overal zijn de wegen afgezet of zijn er andere maatregelen genomen om te voorkomen dat ze platgereden worden. Wil je meer over deze soort weten? Kijk in de wikipedia, op digital nature of op de site van het ravon.
Abonneren op:
Posts (Atom)